tiistai 20. huhtikuuta 2010

Ruokahaaste

Viime aikoina ostospäiväkirjan myötä olen jotenkin taas tajunnut, että meillähän on kaapit täynnä tavaraa, jota ei tule koskaan käytettyä. Ostan koko ajan lisää tuoreruokia, ja kaikki kaapeissa lojuvat kuiva-aineet jäävät käyttämättä. Tämä johtuu tietysti suurelta osin siitä, että olen niin käsittämätömän laiska ruoanlaittaja. Eikä se kauheasti houkuttele, kun onnistun useammin pilaamaan ruoan, kuin saamaan siitä nautittavan makuista.

Sama ongelma on ollut kyllä jo vuosia, sillä esimerkiksi tänne muuttaessa, heitin vihdoinkin pois suuret varastoni kuiva-aineita, joista suurimmassa osassa oli päiväyksetkin mennyt jo 2005. Ilmeisesti olen aina kuvitellut tekeväni enemmän ruokaa kuin teen. Tällä hetkellä kaapissa edelleen roikkuu esimerkiksi Luomu kaurahiutaleita, soijajauhoja, riisiä.. jopa jotain vanhoja proteiinijauheita(!), joita tuskin haluankaan käyttää. Sen sijaan otettiin nyt Timon kanssa yhteiseksi haasteeksi vihdoin käyttää noita käyttökelpoisempia aineksia kaapeista pois.


En ole syönyt esimerkiksi papuja viime syksyn jälkeen, pääasiassa siksi, etten ole tehnyt mitään kuumennusta vaativaa. Nyt viime päivinä on kuitenkin tehnyt mieli kunnon lämmintä ruokaa, joten täytyy pyytää Timo tekemään jotain papuruokaa tässä lähipäivinä. Pistettiin nyt heti ensimmäisenä likoamaan kikherneitä, valkoisia papuja ja punaisia linssejä. Jos ei niitä tule heti käytettyä niin menevät pakastimeen. Sieltä ne on helpompi ottaa esiin valmiiksi liotettuina kun on ruoan teon aika.


Nämä amarantit (joista päiväys mennyt 13.05.2009) ja tattarit muistan ostaneeni jossain vaiheessa viime vuosien aikana, kun ajattelin kokeilevani uusia juttuja... Avaamatonta pellavansiemenpakettia en edes muistanut. Amaranttiakaan ei ole avattu, ja tattarista muistan tehneeni yhden tuorepuuron tapaisen kokeilun tän vuoden puolella. En yhtään tiedä, miten noita voisi käyttää, mutta pitänee ottaa selvää! Ai niin, sen tuorepuuron kanssa kävi vielä niin, että laitoin sen lasipulloon evääksi, ja arvatkaa jumahtiko se sinne ihan täysin :D Meni vähän aikaa saada se sieltä ulos.


Ruokaherneet taitaa myös olla useamman vuoden vanhoja, muistan kerran tehneeni niistä jotain.. Sen sijaan noita vasemmanpuoleisia herneitä yritettiin Timon kanssa versottaa. Ekalla kerralla ne homehtui multaan. Toisella kerralla ne homehtui jo liotusvaiheessa, ja kolmannella kerralla ne kuivui multaansa. Sanoisko neljäs kerta toden? Alfa-alfaakin olen kerran yrittänyt idättää, en edes muista mitä siinä kävi. Auringonkukansiemeniä olen joskus paahtanut salaattiin, sitä voisi kokeilla taas.

Tällaisia purnukoita löytyy myös hyllystä, ja osaa tulee käytettyäkin. Ainakin hampunsiemeniä heitän välillä pirtelöihin, ja rusinoita salaatteihin. Suurinta osaa ei kuitenkaan ole edes avattu pitkiin aikoihin. Purkeissa on ainakin kurpitsan-, auringonkukan-, seesamin- ja pinjansiemeniä.

Olisi tietysti kiva, jos löytäisi jotain raakareseptejä, joihin käyttää näitä aineksia, mutta jos ei löydy niin lämpimätkin ruoat maistuu. Saa vinkata hyviä käyttötarkoituksia ;)

Laitan myöhemmin jatkoa, että kuinka kokkailu on sujunut...

2 kommenttia:

annika kirjoitti...

Meillä käytetään jatkuvasti kauheat määrät siemeniä ja pähkinöitä: joko smoothien sekaan tai raakasuklaan joukkoon. Siemenistä saa myös tosi hyviä kastikkeita, kun laittaa tehosekoittimella/sauvasekoittimella sekaisin siemeniä, vettä, suolaa, valkosipulia ja basilikaa tai tilliä tai currya riippuen siitä, millaista kastiketta haluaa.

Idätettyä tattaria voi käyttää raakapuuroihin ja keitettynä se on herkullinen lisäke jollekin kastikkeelle.

Hyviä ohjeita on Keittiökameleontti-blogissa ja meidän omassakin blogissa sellaisia, jotka on tullut testattua hyväksi (Yrttipurkki maustehyllyssä). Onnea kokkailuihin! :)

Karoliina kirjoitti...

Mullakin menee smoothien sekaan jonkin verran cashewta, parapähkinöitä, chian- ja hampunsiemeniä. Mutta mitään muita siemenjuttuja en oo oikein oppinut vielä tekemään :)
Paitsi casheweista oon tehnyt muutaman kerran tuon sun kuvaileman tyylisen kastikkeen! Noita pitäisi varmasti ruveta harrastamaan enemmänkin.

Puurot ei ole oikein koskaan ollut mun juttu, ei raakana eikä kuumana :) Mutta voihan niitäkin vielä kokeilla!

Kiitos vinkeistä, pitääpä tsekata teidänkin blogista ohjeita :)