keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Stevia - täydellinen sokerin korvike vai lähes yhtä huono vaihtoehto kuin keinotekoiset makeuttajat?

www.stevia.fi

Steviaa markkinoidaan luonnollisena ja kalorittomana, riskittömänä vaihtoehtona laihduttajille tai terveystietoisille sokerin välttelijöille. Jos steviaa haluaa käyttää niin ensimmäinen asia mitä kannattaa tehdä on kuitenkin ottaa huomioon tuotteen laatu, useat steviatuotteet sisältävät stevian lisäksi hedelmäsokeria tai muita makeutusaineita, tai niitä on jatkettu kaikenlaisilla täyteaineilla.

Tämä ei kuitenkaan ole se, mihin otsikossa viittaan. Ensin haluan selventää, että sana "lähes" otsikossa johtuu siitä, että tottakai aspartaami tai muut keinotekoiset aineet ovat varmasti huonompia vaihtoehtoja kuin luonnollisesta lähteestä eli steviakasvista saatava makeutus. Aspartaamia usein pidetään jopa todella myrkyllisenä ihmiselle. Jos kuitenkin unohdetaan se, ovatko nämä kalorittomat makeuttajat myrkyllisiä vai eivät, niin niillä katsotaan olevan hyvin epäsuotuisia vaikutuksia ihmisen kehossa sen vuoksi miten ihmisen ruoansulatus niihin reagoi.

Tässä artikkelissa selvennetään asiaa, lyhyesti suomeksi:

Keinotekoiset makeuttajat huijaavat aineenvaihduntasi kuvittelemaan, että kehosi saa sokeria. Tämä saa kehosi pumppaamaan insuliinia vereen, koska insuliinin (yksi) tehtävä kehossa on siirtää sokeria verestä soluihin. Sokeria ei kuitenkaan ole tulossa, joten keinotekoiset makeuttajat siis häiritsevät kehon insuliiniaineenvaihduntaa. Kaikille lienee jossain määrin tuttua, että insuliiniaineenvaihdunnan häiriöt ovat yhteydessä mm. diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään.

Esimerkiksi tässä tutkimuksessa rotat, jotka söivät keinotekoisesti makeutettua ruokaa (verrattuna sokerilla makeutettuun) söivät enemmän, niiden aineenvaihdunta hidastui ja ne lihoivat 14% enemmän kahdessa viikossa vaikka ne söivät kalorimäärällisesti vähemmän!

Olenkin mietiskellyt, että miksi stevia eroaisi tässä suhteessa keinotekoisista aineista, kun tuo reaktio kehossa ei liity aineen keinotekoisuuteen vaan sen tuottamaan valheelliseen luuloon sokerin saamisesta? Olisiko keholle ehkä eri asia syödä suoraan steviakasvin lehtiä kuin siitä eristettyä konsentroitua uutosta? Steviaahan voi myös kasvattaa itse ja käyttää sen lehtiä ruoassa.

Toisaalta joidenkin lähteiden mukaan stevialla on suotuisia vaikutuksia juuri insuliiniaineenvaihduntaan, sekä esimerkiksi verenpaineeseen. Esimerkiksi tämän artikkelin mukaan stevialla voisi olla potentiaalisia terveysvaikutuksia diabeetikoille. Mene ja tiedä!

Olen ajatellut, että vaikken kauheasti makeita kaipaakaan, niin tuota steviaa käytän hillitysti esimerkiksi niin, että treenin jälkeen (kun  kroppa käyttää hiilareita tehokkaasti) syön "hiilariaterialla" esim. turkkilaisessa jogurtissa tai vhh-letuissa muutamia tippoja steviaa, jolloin muussa ruoassa on elimistölle sitä sokeria pilkottavaksi, vaikkei sitä ehkä olisikaan ihan niin paljoa kuin mitä se stevian makeus antaa kehon ymmärtää. Minun logiikallani voisin kuvitella, että jos tuo kalorittomien makeuttajien negatiivinen vaikutus pitää paikkansa stevian kohdalla niin varmaankin tuo ilmiö on pahimmillaan esim. täysin kalorittomissa limppareissa tms. jolloin kroppa kuvittelee sokeria tulevan, mutta ei tulekaan muuta kuin vettä, jolloin ne insuliinit menevät täysin harakoille. Tämä on kuitenkin vain omaa pohdintaani, jos lisätietoa ilmaantuu niin olen tietysti valmis muuttamaan tapojani tai hylkäämään kaikki epäilykseni stevian suhteen :)

P.S. NuNaturals vaniljastevia. On hyvää!

Ei kommentteja: